perkataan 'salam" boleh guna ke ?


okAy berdasarkan entry kat atas tuhh ...
korang pernah dengar tak cerita tentang
"JANGAN GUNA PERKATAAN SALAM"

actualy boleh jer guner perkataan tuh ..
saper kater tak lehh ??
okayy syera akan tunjukkan bahan buktinyee..
sumer ini ada dalam al'quran
okaayy ..syera dapat sumer niee dary ustazah syera kat sekolahh
so aper salah nyer syer nak share ngn korang kannn ??
okay selamat membacaa :D


Memang bukanlah sesiapa untuk menegur tentang perkara ini. Cuma rasanya terdapat kekeliruan, lebih2 lagi bagi mereka yang kurang faham, saya takut mereka akan menerima perkara tersebut bulat-bulat.

Apa yang saya faham di dalam note tersebut dinyatakan tentang kesalahan penggunaan perkataan singkatan kepada ASSALAMUALAIKUM iaitu askum, akum, semekom dan juga SALAM.

Dalam bahasa arab SALAM bermaksud 'sejahtera'. ASSALAMUALAIKUM pula membawa maksud yang sama seperti SALAM. 'KUM' dalam bahasa Arab ditujukan kepada 'kamu semua'. Assalamualaikum pula bermakna salam sejahtera ke atas kamu (lelaki dan perempuan). Assalamualaiki (muannas atau perempuan) manakala Assalamualaka (muzakkar atau lelaki). Jadi bolehlah menggunakan perkataan 'SALAM' sebagai ganti kepada ASSALAMUALAIKUM. Manakala 'Askum', 'Akum'. 'Semekom' adalah salah penggunaannya kerana tiada membawa apa-apa maksud.

Seperti yang sedia maklum, di dalam Al-Quran Allah ada sebut dalam surah Yassin ayat 58 "(kepada mereka dikatakan) 'SALAM' sebagai ucapan SELAMAT dari Tuhan Yang Maha Penyayang" dan saya rasa ucapan SALAM dan ASSALAM itu mempunyai maksud yang sama. Bezanya han
ya pada huruf alif & lam(dari sudut nahu, makrifah atau nakiroh) sahaja.


2 ulasan:

Fadzzureen ♥♥ berkata...

Assalamualaikum...:)

k e y r i berkata...

salam.... singgah sini sat na.. :)

kalau anda rajin anda tekan lah , saya sgt hargai nya :D